Hírek, események

Nyitórendezvény

A projekt keretében nyitó rendezvény valósult meg. A rendezvényen közös főzés és egészséges ételek elkészítése egyaránt helyet kapott. A program célja ezen felül, a közösség összekovácsolása, fejlesztése volt. A fiatalok számára foglalkozások és vetélkedők voltak elérhetőek.

56’os forradalom és szabadságharc

A projekt keretében 3 alkalommal tartunk megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. A fiatalok számára történelmünk ismerete és a hazaszeretet érzésének elmélyítése fontos. A megemlékezéseken Dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó az Egyesület Elnöke tartott nyitó beszédet. Ezt követően a helyi iskolások ünnepi műsorral készültek, a vendégek számára. Majd minden ünnepség zárásaként a résztvevők zárásaként a Tájház előtti ’56-os emlékmű előtt koszorúkat és mécseseket helyeztek el a Hősök tiszteletére.

Advent

A projekt keretében 3 alkalommal valósul meg adventi gyertyagyújtás. A lakosság meghívása önkénteseink feladatai közé tartozik. Az eseményeken az egyesület elnöke, Dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó nyitóbeszédének elhangzása után, a közelgő karácsony, és adventi készülődés fontosságáról minden alaklommal Szerencsi Imre református lelkész tart beszédet. Adventi dallamok is felcsendültek, majd közösen meggyújtották a gyertyát.

Egészségnap

Projektünk során 3 alkalommal tartunk Egészségnapot. A szervezésben és meghívásban önkénteseink nagy segítségünkre vannak. A rendezvényen egészségsátor kerül felállításra, ahol ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt a résztvevők. Az egészséges életmód, a mozgás fontossága köré építettük fel színes programjainkat melyen nagy számban vettek részt a fiatalok ezzel is motiválva őket az egészséges életmódra.

Ifjúsági fesztivál

Pályázatunk keretein belül megvalósult Ifjúsági fesztiválunk, melyre a település összes lakosa, elsősorban a fiatalok kaptak meghívást kapott önkénteseink közreműködésével.

A fesztivál alkalmával a fiataloknak a kulturált kikapcsolódás élményének a nyújtása volt a célunk. Színes programokkal készültünk, többek között a helyi tánccsoportok, és ifjúsági fúvószenekar előadását tekinthették meg a résztvevők. A rendezvényen egy közös felvonulásra is sort kerítettünk, melynek célja az összetartozás erősítése volt.

Kirándulások

Balatonboglárra és Gyula településére látogattak el a település fiataljai a projekt keretében szervezett kirándulások alkalmával. Kirándulásaink célja, hogy a fiatalok hazájukat mégjobban megismerjék. A tájak természeti adottságainak megismerése mellett külön hangsúlyt fektettünk a nevezetességek megismerésére. A fiatalok számára kitűnő közösségépítő programok voltak.

Klubfoglalkozások

Ifjúság számára folyamatos klubfoglalkozásokat tartunk, ezzel is elősegítve a fiatalok egy új közösségének a kialakulását. A fiatalok saját problémamegoldó képességének erősítése az önálló életkezdet sikerének elérése érdekében. Klubfoglalkozásaink során különböző témákban tartanak előadásokat szakembereink. Környezetvédelem, egészséges életmód, gyermeknevelés, jogi, gazdasági témákban. Szociológus negyedévente látogat el a klubba.

Környezetvédelmi nap

A projekt ideje alatt egy alkalommal Környezetvédelmi napot tartottunk. A környezetvédelmi napon a helyi önkéntesek, és fiatalok családjaikkal vettek részt. A program célja a példamutatáson túl a fiatal generációnak, az önkéntes munka fontosságának tolmácsolása és a közös munka szórakoztatása. A résztvevők parkgondozást, virágosítást végeztek.

Önkéntes akció

Önkéntes akció valósult meg a településen, melynek célja az önkéntesség fontosságára való figyelem felhívás. Önkéntes akció keretén belül a település önkéntesei virágokat, facsemetéket ültettek a településen, ezzel is szépítve saját környezetüket.

Színházi előadás

A projekt keretében a település fiataljai számára helybe hoztunk egy igazán látványos, szórakoztató színdarabot. Az előadás a fiatalok kulturális örökségét gazdagítja, a kulturált kikapcsolódás mellett, mind a mellett hogy családjaikkal és barátaikkal közösen vehetnek részt az előadáson. A Kávéház titkai című előadás megtekintésére volt lehetőség, melyet a Buzogány Béla Színtársulat adott elő.

Szupervízió

Projektünk keretein belül szakmai megvalósítóink számára szupervízió tréninget szerveztük. A tréning célja volt, hogy segítse a résztvevők a munkahelyi s intézményi problémáinak megértését és feldolgozását, és az ebből adódó konfliktusok könnyebb kezelését. A képzésen elhangzottakat, és az itt megszerezhető tudást a résztvevők hasznosnak.

Tájházi program

A település fiataljai és az önkéntesek tájházi programok kapcsán közösen az önkéntesség jegyében végeznek önkéntes munkákat, mint például a tájház kitakarítása, vagy a tájház körülötti terület rendezése. Ezek a programok kitűnő közösségépítő események a fiatalok számára.

Tréningek

A projekt során a célcsoport számára különféle tréningek valósulnak. Részt vehettek kommunikáció és személyiségfejlesztő tréningen, mely során elsajátíthatták a kommunikáció alapjait. Mentálhigiéné és lelkiegészségvédelem tréning, melynek célja hogy, a résztvevők megismerjék a mentálhigiéné, lelki egészségvédelem fogalmát, célját, fontosságát a személyes egészség megőrzésében. Általános önkéntes tevékenység tréning, az önkéntesség még jelentősebb elmélyítésére szolgált, mely alkalmával a fiatalok az önkéntesség formáival közelebbről is megismerkedhetnek. Médiaismereti tréning során, a különféle médiakommunikációs eszközök megismerésén túl a fiatalok lehetőséget kaptak média cikkek írására, melyeket újság formájában gyűjtötték össze Ifjú Bogát címmel. Mindezen tréningek mellett csapatépítő, esélyegyenlőségi és környezeti fenntarthatósági tréning valósult meg.

Városszépítés

Városszépítő eseményünk célja, hogy olyan szellemiség alakuljon kis a fiataloknál, hogy saját maguknak érezzék a települést, és annak gondozását, szépítését. Fiatal önkénteseink felosztották a különféle feladatokat. Az iskolai előtti parkot közösen gereblyézték, a járdát leseperték, közösen szedték a falevelet.